Monday, September 12, 2011

From Perlis with love...

While on the go (up north), i can't help but thinking of something.*dah sampai Seremban and tomorrow will be leaving home to Kuching...sobs sobs..*

"you are not even a significant person in my life, why on earth do i need to care of you..unless if you're my husband, then you are my no.1 priority..."

Okay, maybe hellioz post: @ Terfakab something like that did inspired me to think of that..

It is funny when we were so called in love (obviously not me..haha), and when you gave everything ( in terms of love..) then suddenly you and him/her on the verge of breaking up..you had nothing then...

It is funny when two person who are insanely in love and lovey dovey boleh jadi musuh ketat..pelik betul...bila dah putus, saling benci membenci. Maki sana, maki sini. Errr, apa yang tinggal?all the good things, terus tak nampak..haish....

Wasting time, wasting energy..

Mungkin daripada mula, niat mereka lain..ataupun tak ada niat yang spesifik pun..saja nak test market..mungkinlah kan...bila kita tak ada matlamat dalam perhubungan, we tend to drift away. Bosan. Bila dah bosan apa susah? Putus saja.

While we were in Perlis, it's like walking down the memory lane for my dad..sebab lepas bertunang dan semasa bertunang dengan my mum dalam 28 tahun yang lampau, he had to stay there..while my mum pula dekat maktab perguruan di kl...so, they kept the relationship via letter..no phone call or sms thingy ( obviously..haha)...

Bertunang selama 3 tahun...agak-agak orang muda mudi sekarang bolehkah sesetia itu..tunggu tiga tahun? With limited meetings and all..anything can happen dude..

Ikhlas, good intention, tak nak malukan mak ayah dekat kampung maybe adalah faktor yang menyebabkan hubungan orang- orang dahulu sangat utuh...unlike the y generation now..unlike us...or mungkin ada juga yang begitu, tapi tak ramai. Oh lupa, orang sekarangkan ramai scandal..kan kan kan?

"inilah kedai ayah belikan mama kain buat baju tunang dulu..mahal oooo..dulu ayah manalah berduit sangat"ayah mention bila kami lalu dekat one of the roads in kangar..

Yelah, waktu tu ayah baru jadi grad daripda maktab tentera diraja..kiranya baru start kerja lah kan..mana nak hantar duit untuk orang tua dekat kampung lagi...he is the breadwinner in the family...

"ramai ooo yang nak mengurat. Maklumlah pegawai muda. Badan kecik molek lagi masa tu (masa itu sahaja..haha). Bila pergi bandar Kangar, ramai sales girl yang terbuntang biji mata. Kalau boleh, diorang nak nikah dengan kitaorang dan dan tu juga" ayah cerita pada kami...

Ayah aku kata, kalau kita senangkan hati mak ayah InsyaAllah laluan hidup kita akan jadi smooth sahaja...

He is the living proof.

Lepas putus cinta ( before he meets mum), ayah terus tak toleh belakang. Dia just fikir nak kerja elok-elok, nak tolong wan and atok dekat kampung, tolong adik beradik yang 9 orang tu..dan kemudian, ayah jumpa mama. Not literally meet up, but diatur family*ayah aku suruh cari cikgu juga sebab his ex pun cikgu juga..haha*...kenal kenal, then bertunang 3 tahun...kemudian kahwin..now happily married for 24 years..how easy was that.

Aturan tuhan juga itu. Aturan yang sangat indah dan sempurna. Lari celah mana pun, jika dah termaktub jodoh , akan jumpa juga ye tak? Bercinta bagai nak rak dengan orang lain pun, akhirnya jika dah tersurat tiada jodoh antara kalian, lepaskanlah dengan rasa senang hati. Kita berjumpa dengan orang yang salah untuk berjumpa dengan orang yang betul bukan?Kenanglah perkara-perkara yang indah-indah sahaja.Maafkan dan move on.Hati akan rasa lebih tenang.Oh, mungkin dia curang, tapi kita tak adalah serendah itu untuk membenci. Sebab dalam hati kita ada sejuta ruang kemaafan...dia boleh sahaja senang-senang lukakan kita, tapi kerana kita adalah manusia yang sangat kuat jiwanya, we forgive. And we move on. Kita sentiasa ada pilihan. Nak berdendam sampai ke sudah ataupun memaafkan. Tak kurang apa pun kalau kita memaafkan bukan? Hati tenang, hidup senang...

Moga bercinta secara sederhana okay. Kita bersama si dia untuk belajar sesuatu yang kita tak tahu. Tentang hidup. Saat dia melafaz akad, barulah dia adalah segala-galanya bagi kamu. Barulah frasa "you are my everything"  releven. Save the best things last.

3 comments:

Uncle Lee said...

Hi Hannah, very interesting post.
Regret my bahasa is out of tune, so will comment in English....
The most wonderful of all things in life is the discovery of another human being with whom one's relationship has a growing depth, beauty and joy. as the years increase.

This innere progressiveness of love between two human beings is a most marvellous thing.
It cannot be found by looking for it or by passionately wishing for it.
It is a sort of divine accident, and the most wonderful of all things in life.

Wishing you a pleasant weekend, stay young and keep a song in your heart.
Lee.

fndrocka said...

wah..very inspirational story.Hati tenang, hidup senang...cinta itu pun sifatnya memaafkan ye tak

Hannah Haykhall said...

@Uncle Lee

Yeah. Divine intervention. Rezeki.Some are lucky some are just not that lucky. sometimes, we cannot get what we wished for right? We'll always get what we need.

Thanks for dropping by and leave your comments.

Oh, excuse my "english" too. Haha~


@fndrocka

haha~inspirational ke? thanks anyway. Bila memaafkan, hidup "kita" akan lebih bahagia bukan? Itu yang lebih penting. Gasaklah "dia" nak bahagia ke sengsara, yang penting "kita" rasa free sebab dah lepaskan semua rasa.Bebas.