Saturday, April 30, 2011

Butterfly Feast

I giggled whenever I saw 'it'.
The 'it' looks so silly meh if i tell you guys.Haish.
Rasa macam ada kupu-kupu dalam perut.
Rasa macam nak senyum je walaupun tak ada benda yang lawak pun.
Rasa macam haih, ye ke ni?
Eh, gedik betul bunyinya tu.

Wake up wake up...

Reality check.1 2 3..

The possibalities is 1%.
Keep on dreaming Hana.
Tapi nanti kau yang kecewa. Lagi.
Jangan menyesal sudah.
Hati berbisik.

Cukuplah tu.
Perempuan bermaruah, perlu jaga sopan susila. Perlu 'malu'.
Sedar diri.
Simpan erat-erat dalam hati.
Senyum sahaja, biarpun tak siapa tahu.

Spesial itu mungkin bukan dia.
Walau hati rasa macam yes, he's the one
Walau hati rasa eh eh, dia macam yang aku pernah imagin
Biarpun hati sibuk fikir pasal dia. *dia bukannya tau pun*
Entah siapa siapa yang aku pun tak kenal lanjut.
Stranger at heart.
Pelik, tapi dia 80% macam yang aku pernah imagin.

It takes two to tango Hana.
Nak makan pun kena guna dua chopstick. LOL. *perumpamaan baru*
Nak main tennis kena double. Sadis betul kalau kena pukul dinding sorang-sorang kan?
Orang kata,bertepuk sebelah tangan tak akan berbunyi ye tak. 

Bukan masanya lagi.
Kau dah lupa ke kau pernah berdoa depan Ka'bah tahun 2005 dulu.
Kau ada satu request penting yang kau amat harapkan ia dikabulkan Allah.
Allah sayang kau lagi Hana.
Dia tahu kau tak bersedia lagi.
Dia maha mengetahui.

If it's so special, then it's worth waiting.

I-got-it-from-tumblr

Aku ingin....

Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan kata yang tak sempat diucapkan
kayu kepada api yang menjadikannya abu

Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan isyarat yang tak sempat disampaikan
awan kepada hujan yang menjadikannya tiada..

-aku ingin mencintaimu dengan sederhana karya Sapardi Djoko Damono-


Dalam sungguh makna puisi ini.
Simple yet meaningful sangat, rasa nak menangis.Heh.
Aku sampai fikir dua tiga kali nak kasi faham.
Tapi, serius gren banget deh puisinya. *feeling ada apa dengan cinta*
Btw, here is the sources. 
 

I just can't wait, though being kepoh is not my forte..

Jeng jeng jeng..

Akhirnya #Kawan Rapat 2 balas mesej aku. Huahuahua...

Guess what she replied.

Anaaa!*siap hover tambah 'a' bnyk kali* Akupun rindu ko..hee..asal ko da xd fb? aku xd skype.tapi t aku install skype :D

Wah, sanggup ye kamu nak install sekaip itu. Tenkiu. Lebiu. Muah...

Karma hits me back

Aha, serve you right.
Itulah bila orang contact kamu, kamu buat buat busy.
Lepas tu bila dah kena dekat batang hidung sendiri,
baru nak menyesal.
Nasi sudah menjadi bubur.



Kawan Rapat 1

"XYZ, rindu kat kau.hehe.ko ada skype tak? nak. aku dah tak ada fb..xleh nak borak-borak"

Message sent..


Kawan Rapat 2

"ABC, rindu kat kau.hehe. ko ada skype x? nak. aku dah tak ada fb....x leh nak borak2.."

Message sent..


3 jam message aku tak berbalas. Sudah, dioarang ni dah tukar nombor lagi ke?






Oh, aku kecewa lagi. Selamat malam sweethearts...

Aku anggap korang tak ada kredit nak reply. Positive thinking.

Friday, April 29, 2011

Kecelaruan minda

Macam mana ni.
Aku rindu kawan-kawan ku.
Ramai.
Mereka ada fesbuk.
Aku tak da. Dah hapus eh, deactivated nama omputihnya.

Hmmm..
Aci tak kalau nak bukak balik.
Tapi rasa macam tak best lah pulok kan buka tutup, buka tutup.
Macam tak ada pendirian. Heh.
Kecelaruan minda betul dibuatnya.
Salahkan Mark  Zuckerberg lagi.
Haishhh...

Tadi aku hantar message dekat cl.
Ntah dia balas entah tidak.
Rindu sama kamu wahai cl.
Eh, asal aku rindu rindu ni.
Kekurangan kasih sayang betul nampaknya.
Sabo je la.

Thursday, April 28, 2011

Masa hadapan yang kabur

Ramai yang tanya aku, especially bila balik cuti sekejap minggu lepas. Makcik, sepupu, wan, atok.....

"Bila nak habis belajar?"

Fikir dua tiga kali. Nak jawab apa ye sebab jawapan yang akan aku jelaskan  pun aku  masih kabur. 
Take the safe side, dalam hati berbisik.

"Tak lama lagi. Akhir bulan 8 ni Insya Allah habis." safe answer.

Kemudian muncul pulak soalan yang aku tak berapa suka nak jawab. Korang agak-agak apa? Nak kahwin bila? Eh, bukan soalan itu. Heh, soalan tu tak keluar lagi. Tunggulah tahun depan ke.

"Lepas ni nak keje lah ye?"

See. I hate this question. Please people. Please make my life little easier ohkay. Tapi dah wan(nenek) tanya, tak kan nak buat dek je kan.

"Errrrr..(lambat-lambat jawab) rileks dulu kot......" safe answer lagi.

Ayah macam hint hint aku. Mungkin dia tengok mood aku agak baik masa balik cuti study week hari itu kot. On the way ke airport dia tanya macam-macam pasal course apa aku nak buat masa short sem nanti, kolej dapat ke tak, bla bla bla bla...pointer sekarang berapa...Ish, dah banyak kali kot aku bagi tau. Tapi, biasalahkan lelaki mana nak ambil port benda-benda remeh cam ni. So, kena rewind banyak-banyak kali. Dah faham dah. Ayah oh ayah ku sayang~

"Dekat UPM ada tak course yang sama macam course along sekarang?" ayah bertanya.

"Master ke? Ada kotttt..." Er, ni ayat macam nak suruh sambung master je nih dalam hati berkata-kata.

"Selain UPM? Uni lain adaa lagi ke?"

Actually, banyak uni ada tapi aku malas nak elaborate sebab dah lah bunyik radio kuat. Suara pun tenggelam timbul je.

"Uni kat terengganu tu...." jawab pendek. 

"Buat kat UPM pun okay. Dekat dengan rumah. Dekat Unimas pun mesti ada kan..." 

"Ish, tak mo dah lah duduk sana" cepat-cepat aku balas dengan suara seolah-olah annoying gila dengan uni. aku sekarang Hehe...

Mama and ayah macam gelak je.

"Takpe, nanti bawak la kereta sekali" ayah saja provok.

Aku senyap je. Bawak kereta ke tak ke, aku tetap dah tak mahu duduk sini.Hmmmm...

"UPM pun ok jugak" Ayah menambah.

Mama mencelah..

"Ayah ni memang gila akademik betul" mama cakap ala-ala mengusik ayah.

Then ayah bebel apa entah. Lebih kurang setakat gaji 2 ribu keje dekat KL tu macam waste of time..bla bla bla bla.......*bersyarah*

Aku dengar tak dengar je sebab volume lagu dalam kereta menghadkan pendengaran aku yang memang kureng ini.

Thanks mama. Aku tahu mama macam back up aku. She knows what my interest is. Hari tu masa kitaorang buat coklat pun dia cakap "Kan nanti along nak ambil culinary"...Mama cool sikit. Tak kisah pasal qualification apa semua ni. Asal perangai baik dah cukup. Yeah, my mum is a teacher. Instead, ayah agak...mmmm, macam mana nak cakap ye..Kalau boleh dia nak aku belajar sampai PhD kot. At least qualification kena lebih dari ayah ataupun sama dengan ayah yang ada master degree.

Ye, memang aku sangat sangat bercita-cita nak melanjutkan pelajaran kalau boleh sampai ke peringkat yang tertinggi. Memang impian aku pun. Tetapi, sekarang aku dah sedar yang bidang aku berada sekarang is not my forte. Serius bukan. Dan even suruh buat free pun haram jadah aku akan buat dengan hati yang senang dan gembira. Cuba kau suruh aku masak ke , mengajar masak or cooking class untuk ibu tunggal kemudian diorang dapat buat duit dengan ilmu yang kau ajar tu. Hell yes aku akan rasa puas gila. Free pun aku sanggup. Tapi, aku kena menuntut ilmu dulu lah kan. Itu perancangan dan impian aku.

Bila ayah tanya lagi macam tu seolah-olah dia tak faham apa yang aku nak. Padahal dulu aku dah jelaskan . Maybe dia ingat aku dah 'deal with the problem'. Tak ada masa depan  ke kerja dalam line 'culinary'. Hina sangat ke? Nampak macam budak tak pandai belajar, you go and choose 'culinary'.Habis cerita Sedih la..Yang ayah nampak, aku buat master jadi pensyarah. Then sambung PhD. That's it. At least bila ada orang tanya, anak kau kerja apa? "Pensyarah"..Tak lah segan nak jawab kot. Pada pandangan aku lah . Maybe he's  bit much dissapointed because I'm no where near to be a doctor, lawyer, engineer and you name it pekerjaan typical yang ibu bapa idam-idamkan anak mereka akan jadi. Sorry, I'm not what you want to be dad. Sorry for not getting so many  A's in SPM, Matrix, Uni...Kalau itu yang dapat bahagiakan mereka. Aku yakin my parents is not like that, but half of me said yes they are. They've never showed it, but I can feel it.Ke, aku yang perasan sorang-sorang.

Apa aku nak buat. Nak bahagiakan hati ayah atau ikut kehendak hati sendiri. I'm a universal feeler raher than a thinker. Bila aku kaji semuala, kebanyakkan keputusan yang aku dah buat selama ini semua berpihak kepada ciri-ciri seoarang 'feeler'. Apa-apa keputusan yang aku buat mesti aku akan fikir sama ada ia akan memberi kesan kepada orang sekeliling, terutamanya yang tersayang. Susah nak jadi manusia degil bila aku pun bukannya  seorang yang degil. Bila jadi keras kepala pun macam best jugak kan. Tapi, aku mesti tak sampai hati nak hampakan harapan orang lain.

Que sera sera
Whatever will be will be
The future is not ours to see
Que sera sera
What will be , will be.

Walau apa pun, aku tetap sayang ayah. Sampai bila-bila.





Fall Into Place, The Apartment


Lyrics to Fall Into Place :
So penniless for a dream
I hope I get by today
I want to get to the truth
And learn how to gray

So penniless for a dream
It's not living in St Tropez
But I wonder if what you wish for
Will fall into place

Du du du du du du dudu du dudu
Fall into Place
X4

I'm struggling just to see
Amount to better ways
What's possibly meant to be
Was probably meant for me

It's never been on a plate
Well it's never been on a plate
So mother I hope that I
Will fall into place.


Happy song + vibe for happy people.
This is FIFA 08 theme song, but I found out this
in Chuck Season 1 Episode 4..
Just love em instantly..
 

I just don't know what it is..

Enough to said, I'm one of the luckiest girl...Happy..!!!
lalalalala..smile from ear to ear...

Waters of March (Aguas De Marco), Anya Marina


É pau, é pedra,
é o fim do caminho
É um resto de toco,
é um pouco sozinho

A stick, a stone,
It's the end of the road,
It's feeling alone
It's the weight of your load

It's a sliver of glass
It's light, it's the sun
It�s night, it's death
It's a knife, it's a gun

A flower that blooms
A fox in the brush
A knot in the wood
The song of a thrush

The mystery of life
The steps down the hall
The sound of the wind
And the waterfall

It's the moon floating free
The curve of the slope
It's an ant, it's a bee
It's a reason for hope

And the riverbank sings
Of the waters of March
It's the promise of Spring
It's the joy in your heart

É o pé, é o chão,
é a marcha estradeira
Passarinho na mão,
pedra de atiradeira

É uma ave no céu,
é uma ave no chão
É um regato, é uma fonte,
é um pedaço de pão

É o fundo do poço,
é o fim do caminho
No rosto o desgosto,
é um pouco sozinho

A spear, a spike,
A stake, a nail
It's a drip, it's a drop
It's the end of the tale

The dew on a leaf
In the morning light
The shot of a gun
In the dead of night

A mile, a must
A thrust, a bump
It's the will to survive
It's a jolt, it's a jump

The prim of a house
A body in bed
A car stuck in the mud
It's the mud, it's the mud

A fish, a flash
A wish, a wing
It's a hawk, it's a dove
It's the promise of Spring

And the riverbank sings
Of the waters of March
It's the end of despair
It's the joy in your heart

É uma cobra, é um pau,
é João, é José
É um espinho na mão,
é um corte no pé

São as águas de março
fechando o verão
É a promessa de vida
no teu coração

A stick, a stone
It's the end of the road
The stump of a tree
It's a frog, it's a toad

A sigh, a breath
A walkaround
A life or death
A ray in the sun

And the riverbank sings
Of the waters of March
It's the promise of life
It's the joy in your heart 

This song is pure sexy la.
Especially bila anya menyanyi in portuguese.
I like!!  Kalau macam nie boleh converse dengan Christiano Ronaldo *mimpi lah tu!*

Wednesday, April 27, 2011

Bahagian ke-3



Hye the sayangs..for those yang berjaya baca part 1 dan part 2, tahniah!! Nanti boleh claim hadiah..teeheeee...*okay ni gurau je..* Before that, minta maaf di atas gangguan mata anda para pembaca atas sketch yang huduh itu. Tuan hamba ni dah lah fail seni. Harap dimaafkan ye..

Back to the business..*ehem ehem mod serious* 
 

~~~~
Dalam pada keadaan kalut caca marba itu, aku didatangi oleh si apek lori ais.

"Amoi, lu apa macam?" suara separuh menjerit. Marah mungkin. what the heck kan...

Aku dah lah cuak gila , takut dan semuanya bersatu. Dah lah kepantangan aku kene jerkah-jerkah macam nie.Nanti nangis.Gyhahahahaha... Masa ni masih didalam kereta. Tak keluar sebab hujan dan aku takut nak keluar sebab takut kereta bergerak ke ape,meletup ke..Ha, pintu aku tak leh bukak ye.  Tak tau kenapa..

"Sorry , sorry uncle.. Nanti saya bayar nanti saya bayar.." gila tergagap-gagap aku. Hehehe. Time nie cuak kott. Sebab aku rasa macam salah aku je. HAish..Mind you, aku baru lepas nangis masa nie. Terkejut kot.

Si apek lori ais nie pun mcam susah hati. Dia bebel itu ini, aku dah lupa apa. Then dia mintak no hp aku, aku ambil no dia. Dia kena hantar benda pagi itu. So, dia chow dulu and dia kata jumpa dekat balai. Fine.

Then, aku teringat something. Call ayah. Sebab si Abg X tuh lama lagi kot nak sampai. Part nie paling tak menahan sebab aku kene tahan untuk tak menangis. Cover suara beb. Ayah dah lah kat semenanjung time tu.

"Ayah, along accident.. kena langgar dengan lori"

"Ya Allah.........................." Kuat gila ayah menjerit....

"Kat mana ni?" suara ayah dah lain macam. Cam risau gile campur suara cam nak menangis.

"kat depan airport..bla bla bla bla......"spill all the details dengan tenangnya padahal dalam hati dup dap dup dap. But the same time I was relieved because I'm still talking and alive.

"Ada luka apa ke" soal si ayah yang kerisauan lagi...

"nope, sakit kepala je. Terhantuk kot...." aku secuba boleh nak bagi explaination yang tak akan merisaukan orang dekat rumah.

"okay, nanti ayah call Lt. Col Z (tak ingat nama uncle ni), nanti dia tolong....bla bla bla bla..Dah of enjin kereta ke belum..?"

"okay..dah"

"duduk dulu dalam kereta"

"ok"

Dan aku bersama cik adik manis itu pun menunggu lah didalam kereta kami. Haish. Tak ada kereta pun yang sudi menjenguk. Maybe sebab hujan dan masing-masing sibuk nak ke tempat kerja..pagi kan time tu. Tunggu punya tunggu dalam 20 minit ke lebih kurang akhirnya kawan ayah aku Uncle Z pun datang bersama staff carnya.. Rileks je dia tanya aku itu ini. Sejuk sikit hati aku ada orang dewasa lelaki yang boleh dipercayai datang.  Fuhhh...Uncle Z ni tentera ye. Dan kemudian datang lak Uncle M pun kawan ayah aku yang memang orang Sarawak. Diaorang duk bincang itu ini and yada yada...Kalau depa tak ada tak tau la macam mana nak hadapi semua itu. Cehwah..drama..

Lepas tu, aku and cik adik manis di bawa ke rumah uncle Z yang dalam kem tentera sebab dia nak gi meeting pagi tu. So , dia incharge kan Sarjan Q. So, sarjan Q yang akan accompany aku gi balai polis .Kepala aku masa tu memang tak leh di kata sakitnya bagaimana. Kepala tak injured, but aku syak ini sebab terhantuk dekat stering masa kena langar. Berdenyut-denyut dan perit.

Sesampainya di balai, Abg X and his friend sudah samapi yaww..Kereta kancil kemek pun ada. Actually, aku pun baru tahu yang kereta tu sebenarnya bukan Abg X punya. Itu kereta yang dia sewa dekat seorang Abg D. Kiranya Abg X sewa kereta nie bayar setiap bulan katakan RM500 then sambil sambil tu dia sewa kan lah kereta nie dekat student lain. Kereta atas kereta lah katanya.

Dalam aku yang masih kesakitan kepala yang teramat, aku kene buat report. Polis tu ambil report aku and apek cina. Berasingan ye. Memula aku expalin dulu. Cerita cerita apa yang berlaku sambil itu si polis nie catit dalam komputer. Then, aku kene lukis or sketch cam mana kejadian berlaku. Heh, dah lah kepala aku sakit weiii.. 

Dah habis bagi report, Si sarjan Q and cik adik manis bersama Abg X and kawan dia tu ada lah dekat luar settle itu ini, borak-borak sambil mendengar cerita dari cik adik manis kot. Aku tak borak sepatah pun dengan diorang. 

Kebetulan pulak, flight aku balik semenanjung adalah pada petang kejadian tersebut. So, aku kene balik kolej , kemas barang semua and bersiap untuk ke airport petang nanti. Nie bulan ramadhan ye kawan-kawan.dan hari itu aku ponteng puasa sehari sebab aku nak telan panadol. Kenalah menjamah sesuatu kan..Tapi dah ganti ye..heeeeeee

Balik je terus baring and tidur...Petang tu dengan kepala yang sakit amat, rasa macam bengkak tau. Driver Uncle Z datang ambil bawak gi airport balik.

Tau tak seksanya aku nak makan waktu itu. Nak nganga mulut pun perit dow, inikan nak mengunyah. Dah lah terblei burger McD. Bajet boleh makan kan. Nie bila buka mulut je pun dah sakit. Memang momen yang tak dapat dilupakan kah. Dan time nak tunggu flight, macam macam bende terlintas di kepala. Kiranya buat reflection tentang apa yang telah berlaku. Serious rasa macam mimpi.

Then sampai dekat Klia mama and ayah dah sampai. Lepas peluk cium mama check kepala aku dan dan tu jugak. Hehe, bengkak sikit. Tapi semua macam cool je lah kan...

Sakit tu dalam seminggu jugak lah nak hilang. The next day, mata aku jadi sepet (sebelah kanan) gara-gara pelipis aku yang bengkak. Serious weh, buruk benor rupanya. even time raya pun tak surut-surut lagi. Macam kene belasah dengan orang je . Aku kan pakai spek, so tak obvious sangat lah.. Thank god..

Dalam beberapa hari tu, baru lah gi private hospital nak check itu ini. Buat scan kepala sekali. Doctor tu cakap tak apa-apa and dia just bagi ubat untuk redakan bengkak...

Sebenarnya banyak benda lagi yang terjadi sejurus aku pulang ke kolej lepas balik cuti raya. It's a bittersweet of life lesson I would say. Malas la nak citer benda-benda pahit. Tak syok...Kene tuduh/assume yang aku nie berpura-pura baik padahal jahat gila memang pahit , sebab aku tak pernah kena. So, now I've learn my lesson. Aku mungkin maaf kan kau, tapi aku tak akan lupakan apa yang kau pernah cakap.....

I was depressed only Allah knows. And I didn't tell anyone. Pernah sekali selepas uruskan hal itu ini, tiba tiba without my knowing, air mata mengalir and  I was just sobbing alone. Results exam? Jatuh selepas zaman kegemilangan. Life lepas tu? Monotonous. Owh, I might spill it in the other entry. Cukuplah setakat nie okkay .Hope those who's reading be extra alert when you are driving.Terlampau berhati-hati pun susah jugak kan bila bawak slow cam kura-kura. Itu pun boleh membahayakan diri gak. Just kalau nak speed maksure  speed kat highway je lah ye. Jangan nak merempit tak tentuhala.Bawak phone and maksure ada credit even time nak beli groceries depan rumah.  And simpan no tel orang-orang yang dirasa dapat membantu dikala kecemasan.

Ingat ye, kalau nak sewa kereta tu fikir 100x. Itu kereta orang dan apa-apa boleh berlaku. Sampai sekarang aku tak ligat nak keluar bila dekat kolej. Dekat satu sem kot aku tak bawak kereta manual gara-gara 'trauma' dengan apa yang berlaku. Aku tak takut drive just aku takut untuk involve dengan mana mana kereta sewa. serik kot. Cukuplah sekali...Even sampai sekarang nak pergi airport pun aku akan call taxi biarpun kena bayar RM30. Tak kisah lah asalkan tak menyusahkan orang. Itu lebih baik kan.




Uncle Z. Maybe borak-borak dengan ayah kot. Report itu ini.





The aftermath. Mujur kereta ada atas divider jalan. Kalau dekat tengah-tengah jalan camna..



Uncle Z and Uncle M

Macam ni lah rupanya keadaan di tempat kejadian. Kereta menghadap traffic. Boleh bayangkan tak?

Tow truck.

Bahagian ke-2

Hye sweethearts out there, thanks for reading my crappy crapy post ya..
So, macam yang telah dijanjikan, ececeh ....hari ni akan ada sambungan post 'pengalaman hampir mati'.
Kepada yang tak tahu hujung pangkal cerita, boleh lah baca previous post okay.

~~~~

Setelah mengalami amnesia dalam 10 minit, I've got back all my memories. Barulah sedar apa yang telah berlaku. Sebab dalam keadaan genting tu, aku memang tak boleh recall apa yang terjadi sebenarnya.Bila cik adik dekat sebelah bagi tau banyak kali dan yakinkan aku yang kitaorang accident, barulah aku leh percaya ditambah lagi dengan kesakitan yang melanda. Kepala yang sangat sakit tak tau nak describe macam mana. Alhamdullilah sekarang aku tak ingat rasa dia macam mana..Heeeeeee...

Sekali bila aku toleh belakang, Masya Allah terkejut gila tengok tingkap bahagian belakang remuk , kaca berterabur. Kalau siapa duduk belakang memang cedara teruk aku rasa sebab kereta aku kena langgar dari belakang. Nak tau siapa yang langgar? Lori ais yang kaler putih tu okay. Terkejut gak aku sebab bila toleh belakang nampak lori ais yang langgar aku tu kat tepi jalan.

Ya Allah, bersyukur sangat kitaorang tak apa-apa. Masih bernafas dan hidup lagi. Dalam keadaan gawat tak tau nak buat apa tu, cik adik dekat sebelah aku suggest kitoarang call tuan punya kereta. Terpaksa lah mencari-cari hp yang dah terperuk dekat celah mana-mana ntah. Nasib baik jumpa.

"Hello, abg X kitaorang accident....." aku dah meleleh nangis dah..terus tak leh cakap.Huawahuwahuwa..

"......"

Terus aku pas hp dekat cik adik sebelah aku tu. Dia cool cakap dengan abg X tuan punya kereta. Syukur lah aku tak mengapa-apakan anak orang.Tu yang paling penting. Hai, risau tau. Aku cedera ke mati ke tak kisah, ni anak orang oii..Mujurlah semua selamat..

Hujan still mencurah-curah lagi. Imagine kereta kitorang berpusing 360 darjah. Now, aku menongkah arus lak. Tapi mujur kitorang bukan dekat tengah-tengah jalan.

Rough view tempat kejadian. Sebelum accident.



Kejadian 1.Perhatikan kereta comel kaler oren tu. Itu kereta aku , tengah keluar dari car park. Liner clear...





Kejadian 2. Serious S**T aku tak nampak ada lori belakang tu and the last thing I heard was bammmmmm....semunya sangat cepat berlaku. In a blink of eyes...



Kejadian 3. Boleh tak anda imagine macam ana kereta yang dirempuh pada bahagian belakan boleh berpusing dan kembali menghadap kehadapan..

Satellite Hearts, Anya Marina


So pretty, so smart
Such a waste of a young heart
What a pity, what a sham
What's the matter with you, man?

Don't you see it's wrong?
Can't you get it right?
Out of mind and outta sight
Call on all your girls,
don't forget the boys
Put a lid on all that noise

I'm a satellite heart
lost in the dark
I'm spun out so far
you stop, I start
But I'll be true to you

I hear you're living out of state,
running in a whole new scene
You know, I haven't slept in weeks,
you're the only thing I see

I'm a satellite heart
lost in the dark
I'm spun out so far
you stop, I start
But I'll be true to you

I'm a satellite heart
lost in the dark
I'm spun out so far
you stop I start

But I'll be true to you no matter what you do
Yeah, I'll be true to you 

One of my favourite.
Love. 

Asing

Kau berjalan. Dan berjalan.
Melintasi macam-macam jenis manusia.
Dan semuanya adalah 'stranger' bagi diri kau sendiri.
You just walk past by all those people without knowing siapa sebenarnya mereka.
Sebenar-benarnya.
Jahat, baik, buruk, busuk?
Apa yang kau lihat hanyalah fizikal semata-mata.

Aku tak tahu apa yang aku fikirkan.
Aku sering nak menjerit kuat-kuat bila melintasi 'stranger'.
"Aku boleh dipercayai"
"Pilihlah aku!"
"You can count on me babe"
Oh, tapi dalam hati sahaja aku menjerit.

Realitinya aku yakin dalam ramai-ramai manusia yang berselisih bahu denganku
Ada yang baik hatinya.
But, I just can't see.
Dan mereka pun tak nampak aku.
Sebab kita sama-sama tenggelam dalam lautan manusia.
Dan kita melindungi diri masing-masing.
Daripada dilukai dan melukai.
Kita tak percaya sesiapa melainkan orang yang kita kenali.

Sebab dalam hati mesti akan berdetik
"Kau adalah stranger"
Padahal kita baru terlepas daripada mendekati manusia yang baik hatinya.
I just missed the train.
Shoot.

Kepercayaan adalah isu terbesar hidup aku.
Sangat besar sehingga aku putuskan  untuk membina
tembok tembok keliling hati.

Tuesday, April 26, 2011

Pengalaman Hampir Mati

Hello sweet people who's reading right now.
Seriously I heart you from the bottom of my heart. Mhuahhhhh *ok, lap air liur sekarang!!*
Serious tau.Heeeeeeeeeeee...Kalau rajin, comment la, I don't bite. I'll give you flying kiss instead. Free je..Nak tak?? Lol..

Err, tajuk di atas macam serius je kan. Ye, memang agak serius jugak lah. Sebab melibatkan persoalan hidup atau mati. Dan I almost experienced that kind of situation. Dah lama. Lebih kurang 2 tahun lepas. 17 September 2009. Ramadhan ke 27. Masih ingat lagi ni tarikh dan tak akan lupa sampai bila-bila *gila emo*. Terlibat dalam kemalangan jalan raya. Accident berlaku pada waktu pagi around 6.50 am if I'm not mistaken dan hujan.

I've been meaning to write this story long time ago. But I was too 'dwell' with that situation and didn't have the courage to recall what had actually happened. Now, alhamdullilah I've got back my strength and can drive confidently. Chewah..kekadang rasa best gila kalau nak speed. Mind you, dekat rumah sekarang just ada kereta auto sahaja. So, heaven lah bawak kereta kan. Need not to use manual car where you should control the clutch and accelerator. Kene balance kan supaya tak mati enjin especially bila berhenti dekat simpang or traffic lights. Sangat mendebarkan bawak kereta manual, tapi thrill. Rasa best je tukar-tukar gear. But, a bit leceh and sakit kaki kalau traffic jam.

Oh, let's back to the main point. Masa waktu kejadian berlaku, aku masih berada di Kuching. On that day, I was supposed to send my housemate to Kuching airport because she had a morning flight. So, right after subuh prayer, we went to the airport. Ye, memandangkan kami masih belajar, kami hanya menyewa kereta.Kereta kancil je pun. Sejam Rm5. Urusan sewa kereta diuruskan oleh my housemate. Aku hanya diamanahkan untuk membawa kereta pulang je.So, that's it. Kerja aku just drive that car from the airport safely and return it back to the owner.

Malam tu aku dah rasa tak sedap hati. Pagi tu pun perasaan rasa lain macam. Entah, tak sedap hati. Maybe it's a cue lah kan. Tapi, I didn't bother. Buat macam biasa. Sebelum-sebelum ni memang dah biasa hantar kawan-kawan pergi airport. Baru beberapa hari sebelum kejadian aku ada hantar kawan pergi airport. Tapi just drop them at balai berlepas je lah. That's all. But nak dijadikan cerita, hari tu my housemate gi parking kereta and suruh teman dia pergi check in pulak kan. So terpaksa lah megekor. Ingatkan just drop her dekat balai berlepas sahaja, the boleh la berdesup balik ke kolej. Aku dah lah tak pernah gi parking kereta dekat airport tu and tak berapa arif macam mana nak gi uturn balik dari airport untuk ke kolej.

Then, tibalah masa nak balik. Hujan pulak time tu. Hati macam rasa something. Buat bodo je lah kan. Ambil tiket and slowly keluar dari parking lot and the lane looks clear, though. I made my way. But I just don't know what really happend after that tiba-tiba I hesitate nak terus ke nak belok kanan. Kalau terus memang akan sesat because I've never lalu that way. Minyak dah lah my housemete isik sikit giler kan. Kedek tol. dalam pada itu, suddenly I terus belok kanan nak buat u-turn and then bammmmmm!!!!!!! Itu je yang aku ingat. Bunyi yang kuat and rasa macam berpusing.

Luckily at that moment I was not alone. Ada my junior temankan on the way nak balik tu.

"Eh, kenapa nie Y? kenapa nie...."

"Kak kita accident.." my junior replied.. Suara dia cam nak nangis.

Aku blurr sangat time nie. Tak leh berfikir langsung. Agaknya orang accident memang akan jadi macam ni kot. And my head hurtsssssss a LOT. Sakit sangat berdenyut-denyut. I guess I hit something. Stereng mungkin.

"Ha, kita kat mana ni Y" aku lagi blurrr..sebab kereta masa ni bukan dekat atas jalan dah. Dan kereta kitorang menghadap traffic.. serius otak aku tak boleh nak proses kenapa and apa yang berlaku sebanarnya. Macam amnesia. Dalam 10 minit.


Dan...to be continued....

Masa ni aku dalam kereta kawan ayah. Dia yang tolong settle.


Panjang giler cerita, rasa malas lak nak tulis. Nanti bila mood datang ak cerita lagi ye... Nanti aku upload lagi gambar. Insya Allah..take care you all!!

Mixed Feelings

Kawan pernah tanya dekat aku, can you have both feelings at a time?
Tak tau lah. Tapi macam pernah.
Tak ada perasaan pun aku pernah rasa gak.
MAcam tadi masa tengah jawab paper first of the exam week , Ecotoxicology.
I skipped 2 out of 8 questions.
Gila blank. Tak study. Ye. My bad.
Dan aku rasa macam tak pernah dengar/study apa yang soalan itu hendak.

Aku tengok aku nie style chilex sangat.
TAk study untuk exam?
I didn't freak out.
Cool selamba masuk exam hall.
Bajet otak Stephen Hawking ker??
Aku benci study semata-mata untuk exam.
Macam bodo je hafal-hafal entah apa.
Gila gila gila.

Ke aku sorag je yang perangai huduh sebegini.
Dulu zaman sekolah ye lah aku ulat buku.
Sekarang?
I changed a LOT.




P/S: badan aku panas, my heart skip a beat..eh, ape kes ni????

Saturday, April 23, 2011

I'm Leaving ..Goodbye..

Esok ahad. Dan esok aku akan pulang ke alma mater yang ter ter ter cinta *cinta ke?*
Tadi buat coklat dengan mama. Best oooo. Leh jual lah pas nie. Sape sape rasa nak order boleh roger.Eheh..
Ala, saje suka-suka buat. Tak tangkap gambar lak. Ingat nak bagi lecturer and kawan-kawan balik esok.
Sedih laaa nak balik. Nak dok rumah lama-lama. ..

Dan tadi dapat hadiah set al-Quran. Mama hadiahkan. Al-quran siap ada mp3 and boleh mengaji by step  , translation, ada doa-doa harian. Sumpah best. Made in China. Tenang lah sikit jiwa aku nie.

Dan jumaat lepas pergi  international book fair di PWTC. Wow, setelah berkurun (4 tahun) tak pergi, akhirnya dapat gak gi. Sebagai ulat buku tegar, harus lah aku merembat buku-buku di sana. Dapat diskaun lagi tu..1st day, tak ramai sangat org. Eh, bukan tak ada orang tapi tak sepadat hari-hari terakhir sebab biasanya aku selalu pergi time-time akhir. Aku ingat lagi dulu-dulu masa sekolah rendah, aku nangis kot sebab tak dapat gi bok fair. Ada pernah sekali ter miss nak gi book fair. Tak ingat tahun bila, tapi time kecik-kecik la.He he he..Gila nye nerd.

Ntah, suka ah tengok buku banyak-banyak. Rasa nak beli semua. Heh, tapi rembat sikit je. Mama la belanja, Tapi nanti dia claim lah duit tu kat ayah. Novel aku tak beli sebab, bukan dalam mood untuk chillex. Dulu memang aku kaki novel. Sekarang dah kurang. Balik-balik jalan cerita yang sama. Dah boleh agak. Baik aku baca citer Twilight. BIarpun mengarut,tapi best sebab ada unsur suspens, plus jalan cerita yang tak boleh dijangka. Nie balik balik cinta dua darjat lah, kena kahwin paksa lah, cinta terhalang...Tapi aku suka Hlovate. Cerita dia semua best!!!!!!!!!

Dah, nak study nie. Isnin exam. Doakan aku lulus ye! Pray for me. Aku cuak nie..

Thursday, April 21, 2011

Dead hearts are everywhere...

Manusia boleh menjadi mahkluk yang paling keji dalam dunia ni.
Sangat hodoh. Keldai pun lagi handsome.
Perangai keji termasuk saling mendengki sesama manusia memang tak putus-putus berlaku.
Dari dulu, sampai sekarang memang tak akan habis.Manusia manusia. *godaipliz*

Aku memang tak faham, kenapa kita (baca:pendengki) ini sikapnya tak boleh lihat orang senang sikit daripada nya.
Dek tak puas hati, macam-macam perkara karut, termasuklah mengenakan ilmu hitam kepada sang mangsa.
Contoh: santau..
Seriously, boleh bahagia ke hidup macam ni? Bahagia ye bila lihat orang lain menderita? Puas hati kann?
Manusia macam nie memang aku tak dapat nak faham.
Dia amat bahagia atas kesengsaraan orang lain.
Hati yang mati. Kasihan.

Aku menulis pada pengalaman sendiri.
Menyaksikan nenek (wan), yang menderita terkena santau.
Gara-gara ada orang terdekat (saudara) yang tak puas hati melihat kesenangan dirinya sekarang.
Yelah, dulu wan orang susah. Sekarang alhamdullilah , hidup agak senang dan anak-anak semuanya menjadi.
Terbalik pula dengan sang pendengki. Dulu hidupnya mewah. Sekarang, dia jadi hamba kepada anaknya.
Hidup nie memang macam roda. Bila dah duduk di atas, bersedialah untuk duduk di bawah pula.
Namun, tak semua boleh menghadam pengajaran hidup.
They just don't get it.

Hati yang busuk berada di mana-mana.
And I hope, I won't encounter one.  not even just one.
Because all this while all I'm seeing is just people with pure heart.
Syukur.
 ~~~~



Stars-Dead Hearts
This post is inspired by this song.
Enjoy listening.

Wednesday, April 20, 2011

Update cincai..

Tak ada idea la nak update.
Nak cerita pun tak semangat doe.
Next sunday dah nak balik Sarawak.
Isnin exam.
Terbaik ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

Sunday, April 17, 2011

With Or Without You-One Republic



Not quite sure if this song originally written by OneRepublic themselves.
But, I adore how they co-ordinate and play the instruments.
Adoration...
So talented..
Jealous..

Saturday, April 16, 2011

Snow Patrol-Chasing Cars


We'll do it all
Everything
On our own

We don't need
Anything
Or anyone

If I lay here
If I just lay here
would you lie with me and just forget the world?

I don't quite know
How to say
How I feel

Those three words
Are said too much
They're not enough

If I lay here
If I just lay here
would you lie with me and just forget the world?

Forget what we're told
Before we get too old
Show me a garden that's bursting into life

Let's waste time
Chasing cars
Around our heads

I need your grace
To remind me
To find my own

If I lay here
If I just lay here
would you lie with me and just forget the world?

Forget what we're told
Before we get too old
Show me a garden that's bursting into life

All that I am
All that I ever was
Is here in your perfect eyes, they're all I can see

I don't know where
Confused about how as well
Just know that these things will never change for us at all

If I lay here
If I just lay here
would you lie with me and just forget the world?


Needless to say, 
This song is epic .
I just fall in love instantly upon hearing it for the first time.
There's really something  this song.


It's a start babe..!

Ah may zingg ...
Today I went for a jog with my whole family except ain.
She's still stuggling her self up at Unimap.Huahuahua....*evil laugh*

I completed 7 laps of olympic size track ..
Quite an achievement..
Have not brisk walk or even jog for ages..

And, I hope I could continue...

It's just caught my attention-------->Parenting Issues

Omj Omj..
Is that a sign
Or even a cue that I should 'ehem'..ala, you know la kannn...*bunyik kompang plizzzz*
Nooooooooooo....Not yet....


Just now (on my flight back  home),
I read leftover news paper that happen to be somebody elses at the front pocket of the seat.
And read  the whole paper throughout  1 hour 45 minutes  flight. Ah may zingggg!!! *this could be a dream*
Minus with the lights-off and some turbulence that poking in between , mind you...
And I couldn't even read the inflight magazine because my time was too occupied by reading the paper.
hmmmmphh....


And something caught my attention that I secretly take one of the pages  back home..
Huahuahua..Ah, never did I know, I could just google it up and post it here.
HAish~
Nevermind, I'll just copy pasta the article here..

~~~~
I AGREE with counsellor Abd Aziz Mahyuddin ("Being a father" -- NST, March 20) that fathers need to make time to improve their relationship and communication with their offspring.
However, I disagree with him that fathers need to attend report card days to discuss their kids' progress with teachers.

Instead, fathers should monitor their academic progress daily and discuss with their teachers whenever the need arises.


Being a father of two well-behaved children, I not only spend quality time with them daily but have also home-schooled them for 15 years.

I not only patiently nurtured them into diligent young adults but also inspired them on the importance of learning.

Parents are the first and most important teachers of their offspring, especially in the initial five years.


Unfortunately, many parents tend to overlook the importance of these crucial years that form their children's behaviour, character and wisdom. They determine their academic success or failure.

There are also umpteen parents who expect teachers to possess all the rehabilitation skills to turn their children around, even under the most challenging of circumstances.

Such parents can become very defensive and confrontational when their children are reprimanded by school authorities for misbehaviour.


Children of parents who have consistently put in good efforts to nurture and guide their children properly would be rewarded with impressive academic results and good behaviour.

They need not worry that their kids would be the ones blacklisted as delinquent students in school, nor would they need to send them to all the best tuition centres in town to enable them to fare well in their exams.

My children have always tried to find every single opportunity to impress my wife and me in their behaviour, especially in academic pursuits.

In 2009, my daughter studied diligently to make her country proud by achieving world ranking in her British accountancy exams through self-study.

She achieved the fourth and eighth highest marks worldwide in her Chartered Institute of Management Accountants managerial-level exam and passed the strategic level last year.

I believe my children were given a sufficient foundation during their formative age. Thus, they are able to study effectively and make learning interesting and motivating.

Along the way, I had not overlooked to inculcate in them the value of a strong determination to face challenges.

Intelligence alone is insufficient to withstand and overcome pressures and obstacles.-yes, true indeed!!

They are like any other children who will experience challenges and difficulties in their studies, especially under a self-study environment where solutions don't come easy.

They need to possess strong determination and the right wisdom to find proper solutions to their study problems.

On the flip side, they learn to become more creative and determined to solve problems.

As parents, we have to equip ourselves with not only enough discipline to spend quality time with our children regularly, but also the right wisdom to guide them to move ahead.

PATRICK TEH, Ipoh, Perak


~~~~
Spark a light bulb in my dark skull.

Friday, April 15, 2011

Stuck In A Moment You Can't Get Out Of It


I'm not afraid of anything in this world
There's nothing you can throw at me that I haven't already heard
I'm just trying to find a decent melody
A song that I can sing in my own company 

I never thought you were a fool
But darling, look at youYou gotta stand up straight, carry your own weight
These tears are going nowhere, baby 

You've got to get yourself together
You've got stuck in a moment and now you can't get out of it
Don't say that later will be better now you're stuck in a moment
And you can't get out of it 

I will not forsake, the colors that you bring
But the nights you filled with fireworks
They left you with nothing
I am still enchanted by the light you brought to me
I listen through your ears, and through your eyes I can see 
And you are such a fool
To worry like you do
I know it's tough, and you can never get enough
Of what you don't really need now ... my oh my 

You've got to get yourself together
You've got stuck in a moment and you can't get out of it
Oh love look at you now
You've got yourself stuck in a moment and you can't get out of it 

I was unconscious, half asleep
The water is warm till you discover how deep
I wasn't jumping for me it was a fall
It's a long way down to nothing at all 

You've got to get yourself together
You've got stuck in a moment and you can't get out of it
Don't say that later will be better now
You're stuck in a moment and you can't get out of it 

And if the night runs over
And if the day won't last
And if our way should falter
Along the stony pass 

And if the night runs over
And if the day won't last
And if your way should falter
Along the stony pass
It's just a moment
This time will pass 
 
 
This is an uplifting song..
I love how the lyric goes..well written..
Yeah, it's just a moment..
And soon, it'll pass.. 

When heart goes home

I don't know about you all,
but I always find my heart will always at ease when I'm home.
Cliche, but it's true though.

Secure. Safe. Homey.
After all, home is where our heart belongs.
So goodbye hectic uni life (for a week),
I'm heading home. For now.


“Home is a place you grow up wanting to leave, and grow old wanting to get back to”

-John Ed Pearce-

 

“The ache for home lives in all of us, the safe place where we can go as we are and not be questioned.”

-Maya Angelou-

Thursday, April 14, 2011

Jawapan kepada persoalan: nak ke tak nak..?

Deep Shit - Part Dos

~sambungan Part Uno~

Kalau ingat, hari tu aku ada cerita entri emo (emosional) ala-ala heart wrenching..
Tapi memang ye pun..Serious lah weh. Tak terjangkau dek akal fikiran aku benda-benda macam ni akan berlaku ketika aku hampir-hampir nak grad.

So, apa masalahnya ni kan???
Masalahnya adalah aku TIDAK HADIR KE KE KELAS.
Itu je ke? Kalau tak datang kelas memang aku dah expert dah kott. Hoho~ *ani, jgan kantoi kan kat  mama and ayah!!*
Tetapi, The very very serious problem is : AKU TAK DATANG KELAS, SEKALIGUS TAK AMBIL MIDSEM EXAM.

30% daripada whole percentage tuh..
Just burn like that. Yilek. Tak ada apa2 untuk aku.
Untuk menambah kan drama lagi, aku dah lah ada tak hantar  assignment (2) . Aku dah buat, tapi terlambat hantar. So, aku takut lah nak hantar dekat Prof dan terus tak hantar.. (Ni cerita sebelum midsem exam). So, aku bajet aku boleh lulus just skor mid sem and final je. Tapi, tetiba aku tak dapat amik midsem exam lak kan..Masak weh...Tragedi betul lah...

40%-Final exam
30%-Midsem Exam (Burn)-Fail
30%-Assignment (Daripada empat, aku hantar satu je)

Mesti ada yang tertanya-tanya kan, asal lah bengap sangat tak datang exam weh..Jawapannya adalah 'miscommunication '...Minggu sebelum mid sem exam, aku tak datang kelas (sebab bangun lambat, kelas 8pg). Aku just tahu, next week nya ada midsem exam dari kawan-kawan.Ok fine. Lagipun, tarikh dan tempat Prof. nie dah paparkan dalam online portal untuk subjek ni. Dia cakap dalam tu PETANG. (2-4.30pm)..Untuk makluman, subjek nie adalah subjek fakult, bukan subjek pengkhususan course aku. Batch aku combine dengan batch biotech. Kitoarng split kelas sebab jadul kitorang budak-budak A***T*C bertembung dengan budak-budak biotech nie.

The day before exam, aku dah tanya lah kawan-kawan aku nie esok exam petang kan, so pagi tu tak ada kelas lah ye? Diaorang cakap a'ah...Aku dengan selambanya tak datang kelas pagi tu sambil dan menyangka yang exam akan diadakan petang itu. Bukan pagi semasa kelas. Boy, I was wrong.

Exam pagi tu jugak waktu kelas!!! Out of 40 people (coursemate aku), aku sorang yang tak datang. Gila MALU . How come yang lain semua datang dan can sit for the exam. Kenapa semalamnya aku tanya kawan aku dia kata tak ada kelas? Shoooottttttt....

Tak pernah-pernah dalam sejarah hidup aku selama ni aku tak ambil exam.

Dan selepas mendapat mesej dari seorang coursemate yang prihatin, dia tanya kenapa tak datang exam? Aku pun terkejut beruk lah kan. Bukan exam petang nie ke? Combine dengan budak biotech? And she replied, No, kitorang pun tak tahu yang ada exam pagi ni....

So, sekarang ni nak blame sapa?
Aku ke? Prof tu ke sebab tak cakap dengan terang dan jelas? Kawan aku ke?

Sah sah lah salah diri sendiri kan.

Aku jumpa Prof. tu after the exam .

"Prof. saya tak ambil exam tadi."

"Kenapa awak tak datang?"

"Saya tak tahu, saya ingatkan exam petang nie. Dalam morpheus (portal uni), cakap petang ni"

"Saya ada cakap ke tak ada kelas pagi ni? YAng masalahnya, kenapa awak tak datang kelas. Itu yang saya tanya ni......"

"Kawan saya cakap tak ada...."

"Habis, kenapa kawan awak boleh ambil exam..?"

Awkard Silence.*cricket* Serious tak tahu nak jawab apa time ni. Aku berdiri tegak, pandang bawah je time nie..Dah lah Prof. tu macam bengang je kan...

"Awak tahu tak saya tak tidur malam nak buat soalan ni..Exam dah habis, nak buat macam mana lagi. Tak kan saya nak buat soalan lagi semata-mata untuk awak je..."

Diam lagi..*Cricket*

Ye aku tahu aku bersalah...

"ok la Prof. Thanks."

Dah tak tahu nak cakap apa. Aku terus keluar. Mata automatically terus berkaca-kaca. Sedihnyaaaaaaaaaa...

Frust+Malu+Speechless+GEram+Marah+Bengang semua bercampur baur.

Dan tadi aku tak pergi kelas Prof. tu lagi. Aku fikir, lantak lah. Nak fail pun fail lah. Apa susah, repeat lah lagi kan.*nak sedapkan hati* Malu. Tak ada semangat.

Sejujurnya, aku dah patah semangat nie. Sem akhir, tiba-tiba dugaan macam ni berlaku. Sikit lagi nak habis.

Time Tahun 1-zaman kegemilangan (skor gila-gila)
Time Tahun 2-zaman krisis(mula merudum)
Time Tahun 3-zaman kemelesetan(pitfall)

Dan terima kasih lah sebab baca. Korang yang pertama tahu.Parents aku pun tak tahu hal ni. Biasalah aku, mana nak cerita benda-benda cenggini.

Sedih.  

Nak ke tak nak?

Hye all *waving hand*....
Baru bangun tido pukul around 1am tadi..
Nie semua gara-gara tak tidur malam semalam.
Petang tadi lepas habis selesaikan urusan-urusan rasmi, pas solat asar terus tertidur.
Online lah kejap.Nie pun tak tahu nak tidur kol berapa.
Entah macam mana aku naik syeikh semnagat gila nak siapkan draft thesis semalam.
Dan akhirnya, aku berjaya hantar petang tadi.Yeah..syahbas..
Bersyukur sangat sebab tiba-tiba rajin sebab lately mood memang lari gila-gila.


Errr, hari tu mama ada tanya aku nak balik rumah ke study week ni?
Awal-awal dah plan nak balik, tapi macam better of tak balik ..Ts
Aku pun tak sure lah...Kalau ikutkan hati memang lah nak balik, tapi.....
Tiket macam mahal..padahal sapa suruh lambat book kan..
Cuba tengok ni..
Berbaloi ke balik...?
Dilema btol lah...

Mas pun murah gak aku tengok semalam..
Tapi bila tangok balik tadi, harga dia dah melambung pulak..
Pergi balik around 300++ sepatutnya (yg murah tu la)
Luggage free
Air asia lak kena bayar luggage..


Aku tahu, ayah tak kisah pun pasal nak keluar belanja beli tiket je.
Tapi aku lak rasa macam serba salah.
Nanti kalau balik sure keluar duit lagi nak gi sana sini.
Dah la ada book fair ..dah berkurun aku tak pergi..
Serius ni weh, nak balik ke tak???
Dah empat bulan tak balikk..
Lepas nie tak sure nak balik bila lagi.......

Tuesday, April 12, 2011

Why oh Why?

Aku hairan betul lah..
Kenapa kebanyakkan spesies homo sapiens terutamanya warganegara Malaysia ini tidak reti sama sekali untuk tunggu giliran atau dalam erti kata lainnya 'beratur'...
Aku cukup hangin lah dengan manusia spesies ni. Tak kira lah beratur nak naik bus/lrt/ktm etc...Asal nama nya menunggu giliran, memang fail lah..

Aku rasa seni menungu nie macam 'self respect'. Dan orang yang sesuka hati cut line dengan tanpa rasa bersalah memang tak ada kesedaran sivik dan rasa 'self respect' dekat orang yang menunggu dengan  sabarnya.Tak kiralah apa benda yang kita buat pun, fikir-fikirlah perasaan orang yang yang awal dulu dari kita. Tolonglah. Benda benda macam nie basic je aku rasa. Tak susah pun. Kalau semua orang ada kesedaran macam nie kat Malaysia, huih~ memang tabik spring lahh !!!!

Ye, aku baru 'terkena' tadi..Sabar je lah * nada ala-ala si montel yang langgar kaki usop wilcha dalam HKLBR*

Sunday, April 10, 2011

Adik kandung

Calling for adik kandung yang jarak usia adalah kira-kira (22-15 tahun) = *kira sendiri*


"awat senyap ja la ni cik kiah oiiii!!!! hang dah activate FB ka? Jangan nak wat pasai no..gi blajaq dulu. Kata ang nak pau dslr kat ayah"

"tak dak gossip terkini dari rumah ka? akak hang nie dah la ketinggalan bas. don't miss miss me noooo.."

"dont forget to blanja blanja ai sempena my belated birthday okay. janji tetap janji. akan kutuntut bila tiba di rumah. lepas tu belanja ai tikiet wayang satuuuu...muehehehehe...*evil grin*

 "header blog baru sehhhh...bajet lawa ahh tu..muehehehehe.."

"asal pa'an makin gelap?? dan siapakah MR.PDF? agak curious di situ..calon adik ipar kahh??"



Pecah kaca pecah gelas,
Dah baca tu, tak reti2 nak commnet kewww????




Yang Benar,
Akak mu yang kepoh @ Hannah Haykhall - bukan nama sebenar

10 + 1 things you'll hate about me

Heh, basically there's a lot of 'things' you'll hate me to death if you ever know..Buruk punya perangai. Because a lot of other people outside (not including my sissy sista-you know-who) might mistaken me for being "soooo baik"...Urghhh...poker face betul...ewwwww....You'd just being punked people...


1.If I'm asleep or in a midst of sleeping, don't you EVER make A single noise...If not, I'd become evil monster and going to scream at your face...Heheeeee...In a short word, don't disturb this sleeping beauty while she's sleeping... (sesiapa yang selalu terkena, mintak ampunnn...)

2. My food is my food. Jangan kacau please..!!!! I'm particulary stinky when it comes to food, but money wise, I'm not..You can pau my money but not my food. Hohohohoh~

3. When I'm mad, I'm not going to curse but instead I'll be in a silent mod. You know when I'm mad by just having  a glance of my face expression. It's as sour as lime. I'm not a pro at masking my feelings.

4. So clumsy. This is my forte. Forgetful to be exact. Always forget the last place  I put something (esp. my another pair of eyes) and then have to search like mad women and ask my sister to search it too...She knows that too well  her along is so forgetfull....

5. Throwing tantrums when I can't find the things that I'm serching for. Habis gedebak-gedebuk almari aku kerjakan , punggah almari semata-mata nak cari barang hilang (contoh, my fav tudung/baju) sambil salahkan orang yang alihkan tudung/baju. But in the end, benda yang dicari sebenarnya dekat tempat lain..Pergh, angin weh...

6. For not being peramah. I'm not pendiam kind of girl, but I'm not also that peramah.First impression people might think of me when they don't even know me : "Muka sombong gila dow"  @ "Bajet ah tuu"...What am I supposed to do!!!

7. I'll silent my hp when I'm feeling not to answer or replying any messages or a call....When I'm not feeling to talk, I won't answer the call. When I'm not in the mood to reply the sms, I won't do.

8. Masa kecik-kecik (zaman tak fikir guna otak, instead fikir guna kepala lutut) agak nakal jugak.Errrr, quite loud , plus suka menjawab bila kena marah. Aku tak tau berapa banyak kali aku buat  mama and ayah kecil hati. Bila kena marah, masuk bilik hempas pintu. Jahat kan?? Lepas tu mintak maaf balik dengan tulis surat. Senang cerita aku dulu dengan aku sekarang amatlah berbeza..Bezanya, I'm less loud and keep thing to my self and jadi baik 'sikit' lah...

9. Tahap kesabaran senipis kulit bawang. That explains why I always defeated in many way. Always want express result with minimal effort.

10. Social recluse. I need  my space as much as other people need it. I'm best alone, and when I need a company, I'll see you. When, I'm not, I'll be invisible. Please don't get hurt because I just need  time alone.

11. Affection disorder. Hardly showing some affection. Unexpressive. Maybe, I'll opt for using telepathy instead. If there is any laa..


See, I've warn you..
I'm that bad.

Saturday, April 9, 2011

Playing innocent

Yeah, it's hard to do when actually, you are not one of those.

So long, the part of your self has worn off.

No more you, it's another person.

Day by day.

It's getting hard to wake up everyday to be the person you have to be.

I've been treating my life badly.

Really bad I wish I'm not.

There ain't any potion that could cure.

Only time can heal.

I need to learn to accept imperfections and embrace it.

Dance. korean version

By: Clazziquai
Lagu yang sangat soothing~
Layan..
Best!!! 5 bintang....
Ada english version and koran version...
But, I love both..can't help..




Nunmurul dakkaneji anhgil guye gire biga doeo neridorog
misorul hwanhi boyojugil guye gire bichi doeo neridorog

Odumi sarajimyon gurumi jinagamyon
ije nunmurun godgo sarangsuron misoman
can you ever understand
and you're always on my heart
put your arms around my soul till I get to you

Dance now (hold your breath)
don't you cry
take my hand, hold your breath, the night is young
dance now (hold your breath)
show your smile
take my hand, hold your tears, the love is young

Sulphumi millyo oryohedo take my hand, and dance with me, so you can see
ibyori yongwonhaji anhgil set you free, to be with me, so you can see

Tutu turutu...

Dance now (hold your breath)
don't you cry
take my hand, hold your breath, the night is young
dance now (hold your breath)
show your smile
take my hand, hold your tears, the love is young

Soro ije do isang mannal su obdanun guron senggaghamyo huhoehajinun malgil
ije tega dagawa naui yoheng kutheso to be with me so you can finally see

Dance now
don't you cry
take my hand, hold your breath, the night is young
dance now
show your smile
take my hand, hold your tears, the love is young

Thursday, April 7, 2011

Monday, April 4, 2011

Berhentilah waktu.

Pernah tak kamu orang nak ubah sesuatu, tetapi tak tahu mana mahu mula dulu?


Pernah tak kamu orang nak memulakan sesuatu, tapi tak tahu mana mahu mula dulu?


Pernah tak kamu orang nak mengakhiri sesuatu, tapi tak tahu mana mahu mula dulu?


Pernah tak kamu orang mahu berhentikan waktu.


Sekejap sahaja. Tak lama.


Sebab ada sesuatu yang kamu orang mahu ubah/baiki.


Dan semestinya waktu akan kalahkan kita. Aku dan engkau.


Tewas lagi rupanya aku.


Tak mampu kalahkan sang waktu.


Seperti sebelum sebelum ini.


Dan sampai bila bila pun aku sedar, aku yang kerdil dan lemah ini memang tak akan dapat kalahkan sang waktu.

~~~~

Waktu yang laju ataupun aku yang lembap? Salahkan waktu bila aku tak dapat apa yang aku mahu. Selalu pun begitu juga. Memang aku mahu waktu berhenti supaya aku dapat berhenti bernafas seketika. Berhenti dan berhenti sebab aku penat sangat. Aku penat. Ah, apa lah yang penat sangat pada remaja berusia 22 tahun? Aku tak perlu cari duit. Aku tak perlu jaga makan pakai anak beranak. Aku tak perlu menjaja kuih atau pun buat part time promote MLM lepas habis kelas. Apalah penat aku berbanding penat buruh binaan, promoter di pusat beli belah, pemandu teksi. Tak setanding.

Aku tak penat dengan kehidupan. Entah, aku rasa sesuatu itu hilang dari diri aku, tapi aku tak tahu apa yang hilang. Pelik. Sampai penat dibuatnya.

Meski lari 1000 batu pun tak mampu menghilangkan rasa dalam hati ini. Meski terbang setinggi langit pun hati tetap resah. Lalu, cara apa lagi yang aku ada untuk tenteramkan resah hati. Aku pun bungkam.

Hukumlah aku Tuhan, aku manusia berdosa.

Boleh ke jatuh cinta?

Ye, anda boleh jatuh cinta dengan hanya mendengar lagu. Eh, bukan jatuh cinta betul-betul. Olok-olok je...Sila dengar lagu nie. And try tengok cerita dia untuk lebih 'feel'. Aku tak habis tengok lagi pun. Episode 9-20 tak burn lagi dari Ania, sumber aku meminta cerita-cerita korea. Nanti next week baru boleh tengok. Keje melambak2 tak siap nie.

Kenapa lagu nie sedih?? Serious nangis weh dengar lagu nie..Apekessssss??? Okay, salahkan PMS..


Tolonglah, aku dah nak hafal lagu ni..ottokee??

Saturday, April 2, 2011

April bukan fool

Hye april..
Bye-bye mac..

Owh, intro yang entah apa-apa. Sekarang aku tengah jatuh hati dengan cerita 'secret garden'..Suka GILE dengan ost SG..Especially lagu That Woman/That Men. Dah berapa kali aku dok ulang-ulang main lagu tu. Sampai terbelit-belit lidah nak nyanyi ala-ala orang korea. Susah juga  sangat nak menyebut.

Kerja adalah melambak. Tapi lab work dah habis. Yeeehuuuuu...Boleh start write up thesis. Gila tak, hari isnin nak kena hantar draft tapi apa pun tak buat lagi. Memang gila..Opsss, tapi tahap kegilaan aku tidak sampai membuatkan aku mahu 'terjun'. Tasik unimas memang dalam. Anda ada bran????

Kalau stress aku akan buat apa?

1. Buat bodoh.
2. Lari dari masalah
3. Cari masalah lain

"tiada masalah yang tak dapat diselesaikan". Semalam aku terbaca notis besar terpampang dekat fakulti. Ini mesti gara-gara  kes bunuh diri rabu lepas. Sesiapa yang ada masalah, dinasihatkan untuk berjumpa kaunselor fakulti ataupun jumpa mentor masing-masing. Tak pernah aku tahu pulakdekat fakulti aku ni ada kaunselor rasmi. Yang aku tahu, dekat PPP je yang ada kaunselor. Ignorant.

Dengar cerita, arwah (yang bunuh diri) merupakan pelajar yang bijak, SPM 9A, JPK kolej kediaman, pointer 3 and above...Seems complete. Dari segi akademik , memang cemerlang. Tapi dari segi emosi mungkin dia kurang mahir untuk mengawalnya.

Dahlah, tak baik dok cerita bukan bukan pasal arwah. Yang penting, masing-masing kena ambil iktibar atas tragedi yang berlaku. Sayang sebab tak ada orang dapat halang dia. Sayang sebab tak ada sesiapa yang endah akan 'suicide note' yang dia tulis di dalam belognya . Ye, sebab manusia semuanya pentingkan diri sendiri. Sibuk. Hal engkau kau punya pasallah.

May he R.I.P.....