Friday, October 28, 2011

Of ear candy and self discovery - unrelated at all

Just because i have the urge to write something up but still can't figure out good stuff to write, so i come up with the-list-on my -playlist (in my laptop). Let's not talk about stuff in my mp3 ok. So ancient...haha~

#1  Say(All I need) - One Republic
#2 Empty - The Click Five
#3 James Morrison - The Pieces Don't Fit Anymore
#4 Come Home - One Republic
#5 Stop and Stare - One Republic
#6 You're Beautiful - James Blunt
#7 James Morrison - Love Is Hard
#8 Apologize - One Republic
#9  You Were Meant For Me - Jewel
#10  Broken Strings - James Morisson ft. Nelly Furtado
#11  Bila Rasaku Ini Rasamu - Kerispatih
#12 White Flag - Dido
#13 Entah - Afghan
#14 Flavor of Life - Utada Hikaru


Dalam beratus-ratus lagu (lebih 200++), asyik-asyik mainkan lagu yang sama sahaja.Serius nih. Rasa macam, lagu apa yang aku download selama ni? Haha..tau tak macam pelik tiba-tiba banyak lagu tak boleh masuk dengan jiwa ada dalam playlist.

Oh, dah berkurun rupanya tak update lagu. Haish..

I need to find new song worth listen to. Nak download banyak banyak balik rumah nanti. Sebab internet sini perlahan amat. Haha~ sabar jelah kan.Bersihkan mp3 dengan lagu-lagu baru.

Lady Antebellum, The Band Perry , Coldplay...Noted. Maher Zain tak mau? Haha~

Ya Allah, tolonglah terangkan hati hamba-Mu ini..

Aku rasa aku agak terlarut dengan keduniaan bilamana sudah lama  tak mendengar lagu nasyid, apa entah lagi mahu mendengar radio ikim berbanding hitz.fm/fly.fm/mix.fm/hot.fm. Ok, duduk Kuching dah lama kot tak dengar radio. Eh, kecuali semasa menaiki bas ke fakulti. Itupun pakcik driver pasang hot.fm dan kadang-kadang radio yang 100% pure guna bahasa Sarawak. Hmmm..Apa nak jadi ni?

Oh ya, dulu masa zaman hati gelap aku tak minat langsung nasyid tahu tak? Tapi, sejak aku balik umrah dan dan tu jugak aku terus jatuh minat dengan lagu nasyid. Miracle isn't it? Terus beli kaset nasyid, pendek kata memang up to date la dengan lagu-lagu terbaru. Siap dengar carta nasyid ikim setiap hari ahad. Masa zaman sekolah menengah la. Sikit punya serius minat.

Sekarang?

T____T

Ok, jangan tanya aku kenapa jadi macam ni. 

 Istilah budak baik hanya boleh diberi kepada 'Adik No.1' sebab dia memang baik aku kira. Haha..'Adik No.2' awak setuju tak? Kita ni perangai macam hampagas kan? Hanya dia yang mengetahui betapa annoying nya aku..haha~ We often annoyed each other fyi. Favourite past time.

Entahlah. Yes. People change.Inevitable. So am I. Ada yang lebih baik, ada yang tiada dapat diadakan, ada yang same old same old dan aku harap yang tak molek semua dapat dikuburkan , buat selama-lamanya. Dan aku selalu doa, Allah pelihara hati aku elok-elok. Dan suatu pagi yang hening Ramadhan lalu, aku doa sungguh-sungguh untuk Dia teguhkan hati aku. Tak mahu jadi seperti dulu. Yang sudah tu sudahlah kan.

Dan aku rasa, Allah makbulkan doa aku. Alhamdullilah.

Dan aku fikir, aku harus selalu dapatkan 'rasa' itu. Susah nak rasa setenang macam waktu 'itu'. Serius tenang lepas kau luahkan semua rasa dalam hati waktu 'itu'. 

Entahlah. Aku ni banyak benar dosanya.Sungguh  banyak salahnya. Baik semasa sedar mahupun tidak. Aku fikir, sebagai manusia, kita tak layak nak tentukan jahat/baik manusia bukan. Yang selayaknya menghakimi adalah yang maha berkuasa, al-khalik. Sang pencipta manusia itu sendiri.

Yang kita nampak manusia tu daripada segi fizikal peri laku dia saja. Ibarat kulit bawang yang ada banyak lapisan, the first layer saja yang kita nampak. Lapisan yang paling dalam ibarat hati manusia. Dan juga seperti tip of iceberg, apa yang nampak di mata hanya lapisan atas saja bukan?

Sebab aku perhatikan, we are being too critical about others. We judge too much of a person. We talked way too much of a person we barely knew, as if he/she is blood-related to us. Senang sangat nak jatuhkan hukuman. Senang sangat nak mengeji.

Little did we know, how we think reflect back to who we really are.

Get to know them real well first, inside out then only you've got the right to voice out your opinion/judgement.

Sebab tu aku lebih suka untuk berada dalam my own company.Closed, but not closed enough to my heart.  No drama. No heartache. Happiness. 

Aku ingat lagi dulu masa dekat matrix one of my friend told me

"Kita tak pernah dengar awak cakap pasal orang lain kan?" lebih kurang macam tu lah bunyi dia. Aku pun tak pasti kenapa dia tiba-tiba cakap macam tu dekat aku. Dan lagi pelik, tak sangka dia perasan. Aku pun tak perasan sebenarnya.Hehe~

*I do hear gossips occasionaly or accidently, but more to the listening part...my bad~

Dah kata kan aku ni pemalas nak cakap banyak.Haha~

I was like "Ye ke???"...then blur...

Bila aku fikir-fikir balik, kalau kita tak mahu orang cakap benda-benda tak betul/buruk pasal diri kita , so stop being one. What comes around goes around okay. Karma. Sila deactivate kan b***h mode dalam diri masing-masing. Kalau someone badmouth you jugak? Pedulikan saja. Pity he/she then. Kesian ada perangai macam tu.

Very clear set of rules right?

Apakah faedahnya mengata manusia lain?
Lebih baik layan lagu ye tak? Haha~


P/S: Any suggestion? Anyone? Lagu/Album apa yang 'enak' untuk didengar. Sila jangan mencadangkan lagu berentak irama malaysia okay... :D

*Semasa entry ini dikarang, penulis hanya berniat mahu menyenaraikan lagu-lagu kegemarannya. Namun, penulis telah mendapat idea lalu menulis perkara-perkara yang tidak berkaitan antara satu sama lain. Harap maklum wahai pembaca sekalian. Penulis memang seorang yang mempunyai kecenderungan menaip idea yang bercampur aduk dalam masa yang sama. Macam ABC, bukan?*

4 comments:

SpitItOut said...

Lykke Li - Sadness Is a Blessing

Hannah Haykhall said...

hye, thanks ye.
dah dengar. best!
kenal lykke li pun dari lagu posibbality (betul ke tajuk dia mcm ni..haha, x sure). ost citer twilight..
:D

SpitItOut said...

oh i didn't know dat possibility was twilight ost, just random dngr je, ok nnti nk tonton twilight lah..thnks 4 da movie info ya.

Hannah Haykhall said...

hai..

sama2..

tapi dalam cerita twilight banyak ost best2..cuba try ushar..