Wednesday, March 14, 2012

Carbonara

Menu Isnin lepas. Dinner dan juga menu untuk berbuka puasa. Spaggethi Carbonara. Menu merupakan request daripada lil sis. Tapi, bukannya dia yang puasa pun. Teehee. Actually aku tak gemar sangat, tetapi masaklah jugak. Tahapeape la.

Nak resepi? Haha. Tiba-tiba rajin pulak aku nak snap-snap gambar padahal hari tu jam dah pukul 6.30pm baru terhegeh-hegeh nak masak. Bukan apa, petang tu my mak lang datang dengan hubs and cousins. Then she decided to take us out for dinner. Tapi, budak dua ekor tu tusyen lah pulak malam tu, so cancel. Instead dia pi beli sate Hj.Samuri. 

Untuk membuat menu ini, senang je. 


Bahan perencah - sausages, isi ayam, cendawan butang, lada benggala


The sauce. Guna 2 tin


Untuk tumis bawang dan juga untuk di drizzle atas spaggethi

Herbs - Rosmery & Mixed Herbs

Dan juga black paper

Bawang putih (dah siap blander)
 So, macam mana nak masak?

1. Tumis bawang putih dengan minyak zaitun sampai wangi.

2. Lepas tu, boleh masukkan isi ayam, sausages. Make sure goreng sampai dia masak. Then, boleh tambah air sikit. Let it cook. 

3.Then, masuk kan pes carbonara tersebut (aku guna 2 tin). Sebab dia  agak pekat, jadi masuk kan dalam 11/2 air(sukat guna tin yang sama). Ikut citarasa masing-masing.Kalau rasa nak cair, tambah air sikit.

4. Boleh start tambah herbs dan black paper. Dalam anggaran secubit. Aku main letak je sebab time tu puasa, so main agak-agak sahaja.

5. Then add in cendawan butang. Last sekali bila dah nak masak, add in lada bengala yang dah dipotong dadu. Agak-agak dah masak, tutup api. Dah masak dan boleh lah dihidang. Yeay!!

6.Oh ya, aku tak letak garam pun sebab pes carbonara tu dah cukup perasa. 

7. Sambil-sambil tengah nak potong-potong bahan-bahan , panaskan air dalam periuk sampai didih (sprinkle minyak zaitun sikit), lepas tu masukkan spaggethi. Untuk elakkan spaggethi melekat2, bila dah nak angkat dia daripada periuk, sprinkle kan lagi minyak zaitun dekat atas bekas nak letak spaggethi tu. Then, gaulkan dia bagi sebati. Gerenti spaggethi tak melekat-lekat dan akan tahan lama serta lebih harum. 

8. Style aku masak adalah campak-campak sahaja. Haha. Agak-agak kurang flavour ke apa ke, kena pandai2 adjust ikut cita rasa ya.


Makan time.


Guna 'Angel Hair' Spaggethi. Lebih halus daripada yang biasa dan lebih cepat masak.

Tadaa..dah siap.

The verdict? Everyone likes it except me. Aku makan sesuap sahaja dan berbuka makan 4 cucuk sate. Ehehe. Mak lang aku siap tapau bawak balik rumah dia. Haha. Tak sangka pula itu favourite spaggethi  dia. Kebetulan. Cousin aku siap makan bertambah-tambah. Bila semua licin dimakan, rasa puas hati gila. Haha.

Selamat mencuba!

4 comments:

SleepTalker said...

wah..memang tengah craving spaghetti pun. weekends ni kene cari juga. saya suka spaghetti ikan :)

Hannah Haykhall said...

Wow, spagehetti ikan..tak pernah try..hehe..
Takpe, this weekend putri balik rumah kan..
You can have it..

Lisa Grint said...

ok boleh try. hahaha

Hannah Haykhall said...

Hehe..sila sila.