Sunday, March 11, 2012

Resolusi mingguan

Perkara terbaik minggu ini?

1. Berjaya minum 2 liter air kosong (yang sudah ditapis ya. Air Elken sedap ohh..)setiap hari. Ini tidak termsuk yang air-air kosong yang diteguk menggunakan gelas. Oh ya, how do I measure 2L of h20? Wajib ada dua tumblr di bilik yang perlu dihabiskan setiap hari. Seriously, kalau tak tetapkan target sebegini, aku tak rasa aku hydrated secukupnya. Toksin dalam badan entah berjaya dibuang dengan berkesan entahkan tidak. Oh ya, aku perasan kalau tak cukup air, bibir aku pucat dan kalau cukup air , feeling ala-ala Angelina Jolie. Wahahaha..perasan doe. Tak, bibir kau akan merah naturally. Bukanlah semerah saga. Tak tak. Dia macam nampak 'healthy' lah. Try ahh..hehehe...ke aku je yang perasan ni? Dang~

2. Aku tak minum kopi (dalam minggu ini) untuk mendapat inspirasi macam kebiasaannya. Eheh. Jangan gelak. Biasanya, kalau nak dapat instant boost, i'll have one. Macam waktu selepas sarapan adalah sangat umphh untuk minum barang secawan kopi mahupun pada waktu malam or time nak study. Slowly, aku kurangkan secawan sehari. Oh ya, aku juga sangat suka nescafe mocha and nestle punya coffee yang dalam tin itu. Kalau pergi kedai, sure nak beli. So, sekarang tidak lagi. Maybe once a while, i'll have that as a treat. And this week, aku berjaya gantikan kopi dengan green tea. Aku nampak ada je stok teh hijau mama beli dari hpa, so aku pun try sepeket. And, yes boleh tahan. And, yes tak mati pun tak minum kopi. Haha.

3. Bersenam. Haha..siapa bersenam paling kurang seminggu 3 kali, angkat tangan? Gyahahaha..aku sure ramai yang tak berapa 'in' nak sweat it out kan. Rasa berat je. Aku pun. But yeah, aku rasa bila berpeluh-peluh dan rasa sore ,workout rasa best gila. Rasa release segala tension. Rasa bangga pun ada bila kau mampu melawan segala dewa kemalasan dalam diri dan just do it. Now, aku cuba untuk tetapkan habit untuk sweat it out. Ala, 20 minit sehari tak rugi pun. Kalau malas, split 10 mins in the morning and 10 mins in the evening of cardio. Aku rasa segan lak ayah aku boleh je exercise pagi-pagi especially on weekends and been doing that religiously ever since and keep in fit physique and also in a good health even nak masuk 50 tahun this year. Kalau setakat 6 ke 7 lap tanpa henti, memang aku pun kalah. Bravo daddy! Oh ya, aku perasan my back pain dah berkurangan sekarang. Harap-harap akan semakin tak sakit. So, lets do more workout shall we?

Banyak lagi resolusi-resolusi yang nak dicapai ni. This is just the milestones.
Jom esok jumpa kat lake garden. Hehehehe...

- Posted using BlogPress from my iPad

3 comments:

SleepTalker said...

wah..hidup dengan gaya sihat nampak hehe.
pasal minum air tu rasanya memamg sy tak boleh nak chalenge lg. selalu paling banyak minum dalam 1.5L saja.

sy jarang minum kopi.
pernah dulu sy minum nescafe tin black roast. nak stay up untuk study.
oh my..last2 sy tak boleh tidur 2 hari. serius @_@.
jadi tak betul sorang2 golek2 atas katil tak boleh tidur. zombiesm overrated.
masuk hari 2nd effect dia dah habis, memang sy ganti tidur tak ingat dunia.
pernah try kopi kampung? kopi yg tumbuk sendiri punya. sy suka yang tu. bila minum rasa nak terbang. haha i mean haven.

sy memang tidak aktif exercise. perkara2 yang boleh buat peluh2 ni sy memang kurang sikit.
haha..again, lazy bump overrated.
tapi perlu difikirkan semula kerana sy ada 10 kg yg perlu diturunkan. hah..imagine sangat suffering okeh :D
note:suffering pun boleh senyum lagi..haha

Hannah Haykhall said...

Putri, ni mmg nak menghidupkan gaya hidup sihat. Tak mo dah tua2 nanti dok ulang alik hospital and i dont like hospital that much. Kita ikhtiar dulu lah kan. Try start sekarang.

Wow, youre just like my friend yg bukan coffee intolerant. Dia pun sama kes mcm putri tak tidur hampir 2 malam ke mcm tulah. Gara2 nak study. Minum nescafe 3 in 1. I wonder why that could happen. Dahsyat nye eh korang kan, sampai begitu sekali effect nescafe. So, far akak mcm dah immune kot dgn coffee...hehe..kopi kampung tu mcm best je, terliur la plak. Nasib baik puasa hari ni..:)

You should melt the last 10kg itu..sure lepas ni dah tak suffer, boleh senyum je always. Hehe..

SleepTalker said...

haha ok2. th.
slmt berbua nanti:)