Thursday, August 22, 2013

Rabu

Hai and Assalamualaikum

So, here's the update of so called domestic goddess penanam ubi. Uhuk uhuk *choking*
Nothing much. Pun. Kan..haha.

Susah tau nak jadi mak-mak ni. Asyik kena fikir, 'hari ni nak masak apa'.'Esok nak masak apa?'. Then belek-belek kejap buku resepi sambil telan2 ailio. Padprik nampak sedap, Nasi bukhari tak try lagi, Ehh nak try masak percik takut makan syok sendiri je nanti..  Puaslah tanya semua orang 'korang nak makan apa ni?'. Setiap orang pulak tu selera lain-lain. Fuhh~

Apa-apa je lah.
Stress tak jawapan cenggitu?

Sebab mak pak tak de kat umah, maka masak pun ala kadar je.
Tadi blur tak tau nak masak apa tengah hari, keluarkan ayam.
Fikir, nak try lemak cili padi, santan lak takde (malas ni nak drive gi kedai).
Nak masak kurma/kari pun guna santan. nak masak sup, carrot tak de, kentang takde.
Nak goreng kicap mcm bosan je kan. Tom yum, rencah semua tak de.
End up, let's masak sambal je la. Itu yang termampu tau. Ceh.
Sebab sayur dalam fridge semua dah layu (padahal baru je beli hari ahad), maka satu lauk je lah. Takpe, adik-beradik aku makan tak cerewet. Ni kalau wan tau gila sedih makan satu lauk je. Tak seimbang betul.

Then untuk makan malam, petang sket adik aku goreng mi hoon, kena masak awal sebab adik lagi satu nak pergi tusyen.

And kakak dia, ehemm..hehe.. tetiba end up buat Mexican Bun a.k.a Papa Roti (betul ke nama dia? tak sure.) Adik aku bagi markah 6/8.The texture is fine, lembut dan ada rupa roti bila makan.But the coating is a lil bit runny and coloration pun tak bright (maybe kena guna coffee emulco pasni). Maybe sebab guna Espresso VIA instant je kot (dapat free).


2nd stage resting. Susah nye la nak membulatkan roti. Nampak tak ada yang macam senget sket?
,
 Topping. Sugar+Butter (baru teringat aku guna margarine sebab butter tinggal sket, patut lah tak berapa nak umph)+Egg+Baking Powder+Coffee paste

Pipe topping atas dough sebelum masuk oven


Puff up. Gebus gila time ni rasa nak cubit.Hehe. Bau pun sedap oohh macam time lalu kat depan Papa Roti.

Yeah I know, I know..Horror sket.Yang gelap sikit tu sebab terlama dalam oven. But, It still edible and fluffy. No worries.
I have worst skill in photography + laziness, so my apologies if you find your eyes are hurting. :P

I missed theory of pastry class + baking kitchen. haih. Tau tak ada 10 essential steps in basic bread making process, and thanks to my superb chefs, I can make one on my own now (tak pernah imagine akan tahu buat roti sebab selama ni ingat macam susah je kan). I miss you la chef!!! Thanks sebab buat saya hafal semua steps (sebab dia kata keluar exam).I do still have it in my memory. Sedih la pulak nak terpaksa berhenti tak lama lagi. Hmmmm...

So yeah, that's pretty much wrap up my lazy buzzy 'Rabu'.



No comments: