Saturday, November 12, 2011

Aktiviti Masa Tak Berapa Lapang

          
Satu: Campuran serbuk koko, gula, minyak, susu cair, susu pekat. On api lepas tu. Perghh, calorie tinggi nih!

Dua: Bajet hebat, pukul 3 biji telur ayam guna whisk saja. Pemalas nak guna hand mixer. Bajet nak gain muscle konon.

Tiga: Cilok resepi mama. Tapi mama cilok aku punya clear holder yang menempatkan resepi2 budak amatur (aku le tu)

Empat: Bukan tulisan doktor. Aku la tu..

Lima: Mix A into B. Faham?



Enam: Menjadi lah ia C

Tujuh: Lalu, marilah kita 'mengukus' ia.

Lapan: Makhluk tuhan di dalam rumah yang mencuri mixing bowl yang mempunyai lebihan batter coklat. Dasar!


Sembilan: Makhluk tuhan dalam rumh menjadi juri khas jemputan. Berdebar-debar pulak rasanya. Heh~

Sepuluh: Makhluk tuhan No.2 punya piring.
Sebelas : Tergoda? atau ia memang menggoda? Guilty Pelasure.


Duabelas: Bukan untuk dijual. Tapi untuk kawan aku yang mengidam.Pembawakan budak kah? Eh, tapi dia single lagi.

Macam ni lah perangai aku. Sepatutnya study subjek Bahasa German sebab ada vocab test isnin ni, tapi boleh relax, chill buang masa dan tiba-tiba teringat yang kawan baik pesan kek coklat suruh bawak balik Kuching. Dalam pada rasa bersalah sebab tak study, dan ada masa pulak tu nak upload gambar then tulis-tulis dalam blog .Bersalah? Tapi tak insaf pun...

Kek coklat, bukanlah kegemaran aku. Tapi choclate banana cake aku suka. Mujur. Aku makan sesuap dua dan selepas lega sebab pengkritik makanan dalam rumah ni kata sedap sampai tambah-tambah (makhluk tuhan No.1), tapi aku fikir kalau  moist lagi  shedappp kot. Aku rasa lah kan.

Aku bajet nak buat cheese tart, tapi kemalasan lah pulak. Haish~ Dahlah malas nak study, malas juga mahu membaking. Aku rasa aku dah homesick, padahal flight esok pun. Over. Aku risau sebab aku tak risau aku ada test + assignment + mid term satu paper belum start + dan sepanjang cuti aku tak study. Kalau tak buat perangai macam tu, bukan aku le tu. Kan?

Apa kata layan je lah gambar cheese tart + fruit tart aku buat masa open house raya hari tu. Lebih kurang 400++ pieces. Maaflah, pending. haha~

Satu: Mahu? Sila datang open house tahun 2012 . Sekian terima kasih.


Dua: Blueberry cheese tart versi corak yang emmm, entah. Corak motif siput mungkin. Haha~


Tiga: Cubaan pertama yang menjadi. Fuhhh~lega ahkak...



 Hmm, lepas buat entri ni rasa mengantuk. Kalau mengantuk, ubat dia apa? Tidur..Kan?

Denial. Tak nak balik sebenarnya ni.....

6 comments:

SpitItOut said...

mak aihh, glerr nmpk sedap,ak yg blaja culinary pon liat gler nk buat cheese tart kt umh.. pap pap pap, i give u a loud hand clap.. :)

Hannah Haykhall said...

hehehe...tenkiu sebab tepuk tangan..

serius ni budak culinary? wahh, bestnyer..uitm ker? tsk~

jealous.

SpitItOut said...

ah ha dak uitm, for 5 years, skng dh hbis, ak pon x involve dlm hotel industry, ak bet ko pon well informed cmne ngn khidupan keje d hotel sbgmn ak bca post ko yg dlu2 psl keje hotel, long working hour n no life 4 family especially 4 women rite.. lbih2 lgi 4 future nk jd isteri orng, klu jd laa..hahahaa, ko x yah jeles, apa yg ko blaja ni pon special gak, ilmu Allah.. apa yg de ilmu kt dunia ni ko blaja je, lg pon its never too late 4 u 2 learn culinary ni, tuntutlah ilmu smpai ke hujung dunia x pun ke hujung pengakhiran hidup...kata kekasih kita: Rasulullah, amboi kemain plak ak membebel ni, tpi serious eh kdng2 dak yg x blaja culinary ni lgi hbt dr yg blaja tu.. contohnya mak ak lbih hbt pasal malay cuisine klu nk compare ngn aku ni ilmu seciputt je..ntah2 ko pon lg hbt dr ak.. chocolate kek ko tu pkai tepung x? sbb de resepi yg x pkai tpung, flourless chocolate cake.

Hannah Haykhall said...

haish, i'm so suka sebab jumpa juga dengan someone in this field..teringin sangat nak tahu life student culinary arts sebenarnya..nanti kalau senang aku (eh, umur kita sebaya ke.aku 22.aci lah guna kau aku) e-mail kau la ek?

betul, mak-mak ni memang tahap ada ijazah culinary arts kan even diorang tak amik pun dip/degree..my mum pun terrer gak. tsk~

eh, aku ni baru jer nak berjinak-jinak dalam benda2 ni. serius ni. banyak sangat yang tak tahu. amatur lagi.

kek coklat kukus tu aku guna 1 cup of flour je. x guna banyak. pun firstime buat. aku gerun gak, takut tak jadi. but it turns out okay. nasib kengkawan x cirit masa makan makan.haha~

kalau flourless texture dia jadi lagi moist ke? tak pernah lak try..

SpitItOut said...

hahaha..no hal lah, pnggil je aku n kau even aku 24, betul tu mak kita2 mmng lebih terer, klu nk tau anything pasal culinary art student life, drop je e-mail, my pleasure to share anything, insyaallah klu de pe yg aku tau aku jawab, flourless chocolate cake tu mmng moist tpi padat teksturnya, padat ngn coklat, sbb x gune tepung lansung, just choc + telur + sugar + whip cream + butter, kalu orng x biase mkn dia akn rse mual 4 da first time, tpi cake ni da best mkn time cold n accompany wit vanilla ice-cream, baru kurang skit rse mual tu, mmng teranggkattlah! klu ko nk recipe tu, tell me, nnti ak emailkan. cake ni suit 4 those who allergic ngn tepung.. ah kiranya ko pnye air tangan hebat, de bakat la tu, skali buat trus jdi, kes cirit pon x de dilapori. hihihi :}

Hannah Haykhall said...

ooo..anggap kite sebaya jelah ek..ceh...

ok ok, nanti nak resepi. tapi bukan sekarang sebab kat umah sewa tak ada oven semua. bulan satu ni baru balik rumah for good.i'll contact u latter lah okay for the recipe. haish, sure kau tahu banyak resepi ni kan. heeee..

sekarang agak bz sikit dgn mid sem and assessment and assignment. nanti dah kurang busy, i'll contact u..

thanks a lot tau!!

:D