Saturday, January 28, 2012

Hobi 7 tahun dahulu kala

Jigsaw puzzle, to be exact.

One of the 'latest' project besides being a bibik. Opsss, wan a.k.a nenek aku marah kot bila my siblings ejek-ejek  (nada bergurau tahap dewa) aku bibik. haha..sweet lah wan ni. lol..lebiu..well, cucu kesayangan memang lah mcm tu kan..haha,* muntah*

Okok. I picked this 'hobby' when I was like..emm form 3 kot. It started out when my mum bought  1000 pieces jigsaw puzzle with majestic frame and, i got hooked eversince. Tapi, aku dah lupa dimanakah menghilangnya jigsaw puzzle tersebut. Terus lesap. Misteri sungguh la. Seiring dengan masa, hobi tersebut terus berkubur.

Last week sempena cuti tahun baru Cina, kami sekeluarga telah bersepakat untuk berkunjung ke OU Bandar Utama. Motif utama adalah mahu menyambut birthday adik no.2 dan dia mahu mempergunakan 'duit PMR'  yang diperolehi. Shopaholic genes does exist in our family. Haha.

Dan tiba-tiba *dramatik sungguh*, aku ternampak kedai puzzle kat OU yang dekat area parkson tu. Apalagi, serbu la. Aku nak beli corak lain sebenarnya. Yang cute sket. Tapikan harga dia Rm 80. Tambah frame yang harga Rm 30 dah around Rm 100 ++ (dengan diskaun). So, memandangkan ini merupakan kali pertama pembabitan solo aku dalam mengusahakan 'jigsaw puzzle' ini, maka aku putuskan untuk ambik yang paling murah, Rm 40 je. Yang ni brand from china. Yang mula-mula aku nak beli tu brand dari USA. Brand China ni kira yang paling cikai je la. Tapi, cikai tak cikai fun ohh buat puzzle. Aku dah lupa apa nama kedainya. Tapi yang pentingnya dia bukan branch yang dekat MidValley tu. Lepas ni aku pegi Mid ajelah nak beli lagi. Nak try 500 pieces pulak.

Pattern ni Adik No.2 yang pilih

The Cottage. Boleh tahan mencabar. But it's fun.
Frame putih bagi efek lebih 'luas'. 26x38 inch

Tukang sibuk. Nak buat mcm mana, adat menumpang bilik. Haha. Aku lepak bilik dia masa ni.

First step. The edges. Credit to Paan for helping me to sort it out

Day 2. Left side, notice the river. Siapkan itu dulu, then continue with the cottage.

Part taman agak confusing sikit.

Asingkan bahagian 'langit' dalam plastik dulu.


Almost there. Courtesy to Adik No.2 and lil bro . Tukang kacau tapi, help me out to complete the bits of pieces together.

Day 3. Finally.

Eh? Chelsea..Haha. It's his room. Bertempek-tempek poster. Adoii.

The fun thing playing with puzzle is when you finally found the pieces that fits well. The perfect pieces will always fits.Of course. Kadang-kadang, when you're searching like madly for the right pieces, tak jumpa. And when sometimes you're not aware, the right pieces come out of nowhere. Haha.
Somehow, while I  was doing those puzzle it makes me think like, the 'right' one will always complement you la..Tak kisah macam mana you are apart or kewujudan manusia tu tak wujud lagi sekitar hidup  kita, but when it comes to the 'right' person it will always fits you really well.

Boleh lah dikatakan unmatched pieces tu ibarat manusia yang tak akan fits you. The you. Kadang-kadang walaupun corak dan warnanya hampir sama dengan what you thought it is, hakikatnya if that's not 'the one' it'll never fits well. Fahamkan perasaan bila something 'fits' really well. Rasa complete. Haha, shesshh i'm getting chessy over a jigsaw puzzle.

The drill is the same. Always complete the edges first. Then move on to any parts of the picture you most familiar. Kesabaran adalah diperlukan. Seriously, it's fun. Budak bertuah dua orang tu dah berebut nak frame puzzle ni. Oh ya, for the final part those puzzle kena gam sebenarnya. Gam di atas permukaan puzzle lepas dia siap. Then, baru letak cover lutsinar atas gambar. Tadaaa...dah siap.

4 comments:

erine roslan said...

it took a lot of patience to finish up that. well done there!

haha love ur thoughts about being well fits. well said!

:)

Hannah Haykhall said...

hooyeah..thanks. kesabaran tangga kejayaan..haha.

tiba-tiba teringat lagu james morrison masa buat puzzle ni. The pieces don't fit anymore..

SpitItOut said...

woah...hebat beb, penyabar sungguh kau.. :)

Hannah Haykhall said...

aku 'sabar dan tekun' masa main puzzle je..hehe. Selain daripada itu, bercinta jugaklah nak jadi penyabar dalam erti kata sebenar.