Saturday, February 25, 2012

Macaroon bukan cameroon

Indeed. This is macaroon. Versi defect sebanyak 20%. Boleh macam tu pulak ye. Kecacatan dapat dilihat pada keretakan shells. Dan jugak saiznya yang tidak consistent kerana si tukang buat (aku) hampir berputus asa kerana batter stuck pada piping beg gara2 tesumbat dek kerana tidak mengayak almond powder dan icing sugar. Ye, aku tak jumpa pengayak mak aku. Ada, tapi aku tak jumpa. Bolehlah kalau nak hadiahkan birthday present aku 7 mac nanti pengayak yang stainelss steel tu. Lebih afdhal kalau bagi food processor. Weeehuu...





Errr, they have no legs. Cacat. Aku ingat tak jadi. So, mcm tak meletakkan harapan yang tinggi. Sebab nak buat macaroons ni sikit punya fussy melihat para ibuk ibuk mengeluh tatkala menghasilkan ia dia laman-laman blog masakan. Padahal guna white eggs, almond flour and icing sugar. Tabur la castor sugar masa nak buat meringue. Aku buat ni pun sebab mama suruh. Kawan dia suruh aku cuba try. Boleh? Kalau jadi, nak suruh aku ajar. Errk..Sebab hari tu kitaorang nak pergi belajar, but something came up.Tak jadi. Auntie tu tau aku tak de keje, maka dia suruh aku try dulu.





The taste? Manis ya amat. Aku tak berapa favour benda2 manis. Rasa chewey but at the same time sangat crunchy. Nampak tak betapa rapuhnya macaroons yang berlubang di atas tu. Nampak keraskan, but dia sangatlah rapuh. Bila masuk mulut, akan cair macam makan cotton candy, tapi chewy at the same time. Ditambah lagi bila sandwiched it with nutella. Ataupun peanut butter. My lil bro kata sedap. Aku cakap kat dia, tak leh makan banyak2 sebab manis. Dia hint2 suruh buat lagi. Hihihi...Insya Allah...nak buat cute2 lagi...Buat sampai tak ada defect.




Huduh nyer..maklumlah, buat dengan hati yang separuh. Ceh. Morale of the story, do the best , tak kisahlah jadi ke tak tapi buat sampai habis. Kalau failed, cuba lagi. Okay...




Berjalan gak projek baking mem baking ni. Hari tu sentap sebab nak buat snickers cheese cake, tapi my mum cakap nanti siapa yang nak makan. Dah capai dah cream cheese dekat giant hari tu. Letak balik. Then terus gi capai spaggethi carbonara punya pre made sauce. Ambik kau..balas dendam..Huaaaaa...tapi betul gak, kat rumah nie orangnya bukanlah kuat makan mana. Kena buat masa family event ke..aku dahlah tak gemar sangat cheese cake. Tapi gatal kan nak buat jugak. Tak faham betul...Siapalah nak jadi tukang makan bahan eksperiment uji kaji aku ye? Haha.


- Posted using BlogPress from my iPad

4 comments:

SpitItOut said...

nyum nyum ..manis gler kan, not bad lah 4 da first trial..ak pun x penah buat lgi, insyaallah soon.

ak pernah bca kt blog mna ntah, nak size all consistent, kt blkang baking paper tuh kau tekap n lukis duit 50sen satu per satu, then time nk piping tuh just follow drawing size.

Hannah Haykhall said...

Aah, aku tekap baking paper tu dgn duit syiling 20 sen. Tapi cam kecik sangat. Nanti aku try buat 50 sen lak. Kau memang wajib kena cuba. Nanti student kau tanya macam mana..kan..hehe..

Takleh makan selalu sbb manis cam cotton candy.

syafiqakarim said...

babe,u buat sendiri?gila hevakkk.
haha.ajar me please .
since i jobless ni,duduk rumah buka
buku resepi je.buat cookies.xsedap,cuba lagi.hewhew.

macaron comel.tp jgn makan sgt,manis
dia...mak aih..bole sawan oii.

Hannah Haykhall said...

hevakk ker masalahnyer...
hahaha.
wow, rajinnyer but cookies. nak praktis untuk raya ye? bagus bagus.

eh, macaroon nie tak jadi lah. boleh makan tapi mcm cacat sket. tak cun lagi.

alamak, nanti i'll try untuk buat kasi dapat bentuk dia yang cun and i'll make a post about that okies. Insya Allah.